20-612 LUBLIN, ul. Głęboka 28
tel. (+81) 531 96 60,
fax. (+81) 531 96 69
Opiekun naukowy Koła: prof. dr hab. Leszek Mościcki
Opiekun studentów: dr inż. Agnieszka Wójtowicz
Od 1997 roku dziaÅ‚alność badawcza i naukowa czÅ‚onków KoÅ‚a Naukowego Inżynierii Spożywczej obejmuje zarówno zagadnienia wytwarzania i oceny jakoÅ›ci ekstrudatów spożywczych i paszowych, jak również nowoczesne metody produkcji i badaÅ„ materiaÅ‚ów opakowaniowych, również biodegradowalnych.
CzÅ‚onkowie KoÅ‚a wytwarzajÄ… i przeprowadzajÄ… badania procesu produkcji oraz cech użytkowych i jakoÅ›ciowych ekstrudatów spożywczych, np. bÅ‚yskawicznych kaszek zbożowych, bÅ‚yskawicznych makaronów podgotowanych z różnorodnych surowców, ekstrudowanych przekÄ…sek wzbogacanych dodatkiem surowców peÅ‚noziarnistych i dodatków prozdrowotnych w postaci chrupek oraz pelletów i snaków ziemniaczanych i wielozbożowych, jak też skrobi modyfikowanych metodÄ… ekstruzji w zróżnicowanych parametrach przetwarzania. Oprócz tego prowadzÄ… ekstruzjÄ™ oraz ocenÄ™ cech fizycznych i jakoÅ›ciowych produktów paszowych, np. karmy dla ptactwa ozdobnego oraz ryb akwariowych, karmy dla ryb sÅ‚odkowodnych wzbogacanej dodatkiem roÅ›linnych substancji prozdrowotnych, pasz dla zwierzÄ…t hodowlanych oraz karm dla zwierzÄ…t towarzyszÄ…cych jak psy, koty, gryzonie. Poza dziaÅ‚alnoÅ›ciÄ… badawczÄ… wykonujÄ… również biznesplany zwiÄ…zane z analizÄ… ekonomicznÄ… i funkcjonowaniem zakÅ‚adów produkujÄ…cych ekstrudowanÄ… żywność i pasze.
Drugim kierunkiem prac KoÅ‚a sÄ… badania zwiÄ…zane z zastosowaniem nowoczesnych technik pakowania, badaniem cech mechanicznych różnorodnych materiaÅ‚ów opakowaniowych stosowanych w przetwórstwie spożywczym i paszowym oraz możliwoÅ›ciami wytwarzania i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciami materiaÅ‚ów biodegradowalnych. CzÅ‚onkowie KoÅ‚a organizujÄ… zajÄ™cia seminaryjne nie tylko w siedzibie KoÅ‚a, ale również w zakÅ‚adach wytwarzajÄ…cych materiaÅ‚y opakowaniowe (Ela-Folie w Ostrowie k/Warszawy) oraz maszyny pakujÄ…ce (Multivac w Natalinie k/Lublina.
CzÅ‚onkowie KoÅ‚a Naukowego Inżynierii Spożywczej corocznie uczestniczÄ… w wyjazdach szkoleniowych do Holandii, w czasie którego mogÄ… zapoznać siÄ™ z zakresem badawczym Uniwersytetu Wageningen oraz Królewskiego Uniwersytetu w Groningen, wysÅ‚uchać serii wykÅ‚adów oraz odbyć w tamtejszych laboratoriach zajÄ™cia praktyczne. UczestniczÄ… także w szkoleniach technologicznych na terenie nowoczesnych zakÅ‚adów przetwórczych z branży spożywczej. Prezentacja wyników prac czÅ‚onków KoÅ‚a odbywa siÄ™ na różnorodnych seminariach, konferencjach Studenckich KóÅ‚ Naukowych (np. „KoÅ‚a Naukowe KuźniÄ… Talentów” w Warszawie czy MiÄ™dzynarodowy Sejmik SKN we WrocÅ‚awiu) oraz w postaci artykuÅ‚ów publikowanych w takich czasopismach naukowych, takich jak Inżynieria Rolnicza, Acta Agrophysica czy Å»ywność–Nauka, technologia, jakość.
MiÅ‚a atmosfera oraz ciekawe i smaczne prace zachÄ™cajÄ… do przyłączenia siÄ™ w szeregi czÅ‚onków KoÅ‚a Naukowego Inżynierii Spożywczej.
Zapraszamy!!!
Koło Naukowe Inżynierii Spożywczej
przy Katedrze Inżynierii Procesowej, ul. Doświadczalna 44, 20-280 Lublin
kontakt: tel. 081 4610061 w. 104, 118
e-mail: leszek.moscicki@up.lublin.pl
agnieszka.wojtowicz@up.lublin.pl