Poradnia Dietetyczna   Poradnia Dietetyczna
Menu

Budynek Centrum Sportowo-Rekreacyjnego UP w Lublinie, ul. Głęboka 31, Lublin. Wejście od ulicy Raabego, pok. 205 A mapa Lokalizacja



Sylwetki konsultantów

Nasi dietetycy

« wstecz

 
  Mgr Katarzyna Banach
 
 
Doktorantka na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ukończyła studia magisterskie na kierunku Żywienie człowieka i dietetyka, a także studia podyplomowe Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych prowadzone przez Warszawski Uniwersytet Medyczny. Swoją wiedzę regularnie poszerza poprzez aktywny udział w konferencjach naukowych i licznych szkoleniach. W obszarze jej zainteresowań znajduje się dietoterapia otyłości oraz rola edukacji żywieniowej w procesie redukcji masy ciała. Przez kilka lat była przewodniczącą Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków. Jest autorką kilkunastu artykułów naukowych i popularnonaukowych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka. Chętnie włącza się w edukację żywieniową, m.in. poprzez  Lubelski Festiwal Nauki.  Jest współautorką cyklu wykładów otwartych „Absolutnie dietetycznie!” (2017 i 2018) prezentowanych podczas festiwalu. We współpracy z Wydziałem Oświaty Urzędu Miasta Lublin prowadziła edukację żywieniową skierowaną do dzieci w wieku przedszkolnym. Aktywnie uczestniczyła w ogólnopolskim projekcie edukacyjno-badawczym „ABC Zdrowego Żywienia”, przygotowanym przez zespół naukowców Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. 
 

 
  Mgr Paula Ćwiek
 
 
Doktorantka na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie. Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Dietetyk praktyk, edukatorka żywieniowa, uczestniczka wielu konferencji oraz autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych. Jej szczególnym zainteresowaniem jest dietoterapia w zaburzeniach miesiączkowania, a w szczególności zespół policystycznych jajników, który był tematem jej pracy magisterskiej. Zajmuje się również dietoterapią w insulinooporności, chorobach tarczycy oraz chorobach cywilizacyjnych tj. otyłość, miażdżyca, hipercholesterolemia czy cukrzyca. Podejmuje także współpracę z kobietami starającymi się zajść w ciążę bądź kobietami w ciąży. W swojej pracy stara się w jak największym stopniu sprostać wymaganiom pacjenta oraz przekonać go, że korzystne dla zdrowia dania także potrafią być smaczne. Posiłki, które proponuje zawsze uwzględniają stan zdrowia, preferencje żywieniowe oraz możliwości finansowe pacjenta, a także jego umiejętności kulinarne.
 
 
 

 
  Mgr Adam Grdeń
 
 
Doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ukończył studia licencjackie i magisterskie na kierunku dietetyka oraz liczne kursy doszkalające z zakresu żywienia człowieka m.in. Żywienie w Sportach Wytrzymałościowych organizowany przez Akademię Dietetyki Sportowej oraz Żywienie i Suplementacja w Sportach Walki organizowany przez Jacka Feldmana, dietetyka słynnych sportowców m.in. Artura Szpilki, Damiana Janikowskiego czy Macieja Sulęckiego. Największą jego pasją jest żywność, żywienie i sport. W pracy zawodowej głównie zajmuje się dietetyką sportową pomagając zarówno amatorom, jak i profesjonalistom, którzy pragną poprawić swoje wyniki sportowe i zachować przy tym maksimum zdrowia. W szczególnym stopniu bliskie są mu sporty walki, jednak nie ogranicza współpracy jedynie do tych dyscyplin. Posiada uprawnienia instruktora sportu w specjalności Karate Kyokushin, posiadając jednocześnie w tej dyscyplinie stopień mistrzowski I Dan. Prócz dietetyki sportowej zajmuje się także zdrowym odchudzaniem i dietoterapią takich schorzeń jak: otyłość, cukrzyca, insulinooporność, zespół metaboliczny, choroby wątroby, choroby nerek, choroby tarczycy, dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Prowadzi firmę szkoleniową EduNutrica.pl, która zajmuje się szkoleniem studentów i dietetyków w wąskich dziedzinach dietetyki oraz prowadzeniem edukacji żywieniowej m.in. w szkołach podstawowych w ramach programu profilaktyki otyłości, w domach seniora prowadząc warsztaty zdrowego odżywiania oraz w szkołach rodzenia. Jest również organizatorem Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Naukowo o Żywieniu”, która odbywa się cyklicznie w Lublinie przy współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie.
 
 
 

 
  Mgr Ada Krawęcka
 
 
Doktorantka na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ukończyła studia magisterskie na kierunku dietetyka. W pracy badawczej porusza temat żywienia w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej, głównie cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Interesuje się szczególnie wpływem indeksu glikemicznego pożywienia na dynamikę trawienia oraz wchłaniania węglowodanów. Swoją wiedzą dzieli się poprzez aktywny udział w wydarzeniach takich jak Lubelski Festiwal Nauki. Była współautorką między innymi wykładu otwartego „Insulinooporność - tykająca bomba” w ramach cyklu „Absolutnie dietetycznie!” oraz warsztatów „Nie taki makaron straszny jak go malują - czyli zdrowsze warianty włoskiego specjału”. Przeprowadzała także prelekcje z zakresu diety cukrzycowej wśród podopiecznych Ośrodków Dziennego Pobytu dla Seniorów.   
 
 

 

 
  Dr inż. Justyna Libera
 
 
Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Analityki Medycznej. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka oraz Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Od 2012 roku współpracuje z jednostkami oświatowymi, nadzorując jadłospisy w stołówkach szkolnych i przedszkolnych oraz prowadząc edukację żywieniową w tych placówkach. Autorka kilkudziesięciu publikacji naukowych dot. technologii żywności oraz żywienia człowieka. Od kilku lat włącza się w edukację żywieniową, m.in. poprzez  Lubelski Festiwal Nauki czy Noc Uniwersytetów. Przygotowała i kierowała  kilkoma projektami, m.in.:  „Oszukać przeznaczenie, czyli jak mądrze schudnąć?” (2013), „Moje kalorie, mój talerz, moje zdrowie – gabinet porad dietetycznych”(2014), „Detektywi żywności – czy wiesz co jesz?” (2015), „A może psychodietetyk? Czyli o psychologicznym wsparciu w procesie odchudzania” (2016) oraz „Absolutnie dietetycznie!” (2017 i 2018). Współpracowała z Polskim Stowarzyszeniem Dietetyków prowadząc warsztaty kulinarno-edukacyjne „Zielona Kraina” pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia, a także aktywnie uczestniczyła w ogólnopolskim projekcie edukacyjno-badawczym „ABC Zdrowego Żywienia”, przygotowanym przez zespół naukowców Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
 
 

 

 
  Mgr Ada Krawęcka
 
 
Doktorantka na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ukończyła studia magisterskie na kierunku dietetyka. W pracy badawczej porusza temat żywienia w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej, głównie cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Interesuje się szczególnie wpływem indeksu glikemicznego pożywienia na dynamikę trawienia oraz wchłaniania węglowodanów. Swoją wiedzą dzieli się poprzez aktywny udział w wydarzeniach takich jak Lubelski Festiwal Nauki. Była współautorką między innymi wykładu otwartego „Insulinooporność - tykająca bomba” w ramach cyklu „Absolutnie dietetycznie!” oraz warsztatów „Nie taki makaron straszny jak go malują - czyli zdrowsze warianty włoskiego specjału”. Przeprowadzała także prelekcje z zakresu diety cukrzycowej wśród podopiecznych Ośrodków Dziennego Pobytu dla Seniorów.   
 
 

 

 
  Dr inż. Emilia Sykut-Domańska
 
 
Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Absolwentka Technologii Żywności i Żywienie Człowieka Akademii Rolniczej w Lublinie, Poradnictwa Dietetycznego i Żywieniowego w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Poradnictwa dietetycznego – postępy w żywieniu człowieka w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Wiedzę z zakresu żywności i żywienia aktywnie poszerza biorąc regularny udział w szkoleniach, kursach oraz konferencjach. Aktywnie uczestniczy w promowaniu zasad prawidłowego żywienia: była koordynatorem projektów w ramach Lubelskiego Festiwalu Nauki, prowadziła prelekcje i warsztaty dla uczestników lubelskich klubów seniora a także wychowanków Domu Dziecka, prowadziła prelekcje dla słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku a także aktywnie uczestniczyła w ogólnopolskim projekcie edukacyjno-badawczym „ABC Zdrowego Żywienia” we współpracy z naukowcami Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. W pracy zawodowej łączy wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności, żywienia człowieka i dietetyki, pracując ze studentami kierunków Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz Dietetyka.